dinsdag 19 juni 2012


Nienke is vandaag een half jaar geleden overleden, het voelt als vorige week. Na ons laatste bericht is het gemis steeds meer geland en daarmee het verdriet reëler/groter geworden. Het is moeilijk om van die dingen waar we eerder plezier in hadden te genieten; alles lijkt of is betrekkelijk.
Het ontwerp van het glazen gedenkplaatje op haar grafje is inmiddels bijna klaar. We verwachten dat deze in  het najaar geplaatst zal worden.

Peter werkte een maand na het overlijden van Nienke weer 100%. Hoewel dat voor dat moment goed voelde is dat ondertussen wel wat anders. Het muurtje dat rondom het verdriet van Nienke en ander verdriet is opgetrokken staat niet meer zo stevig, en dat hoeft ook niet. Peter krijgt hiervoor psychologische hulp.

Cobie is geleidelijk aan weer gaan werken (telkens een half uurtje per weerk erbij) en werkt inmiddels 24 uur/week waarvan de helft op therapeutische basis, als het niet gaat kan ze naar huis. 

Naast ons werk hebben we weinig energie over. Na de vele bezoekjes in het begin is het nu weer rustiger en dat is goed voor ons. We hebben veel tijd nodig om na te denken over Nienke, geloof, onszelf en de toekomst. We merken dat het leven om ons heen doorgaat en wij daar niet in mee kunnen komen. Ons leven staat nog steeds stil. De confrontatie met de buitenwereld vinden wij daarom niet altijd eenvoudig. Als het ons teveel energie kost gaan wij dit meestal uit de weg. Wij hebben dit nodig om op dit moment ons hoofd boven water te houden.

Ruben ontwikkelt zich erg goed en krijgt van ons verdriet -naar het lijkt- niet zo veel mee. Hij is over het algemeen erg vrolijk en doet zo ongeveer alles –inclusief minder plezierige zaken- die bij zijn leeftijd horen. We zijn trots op hem.

Samen klussen

Ruben klimt af en toe in het bedje van Nienke. Nu Nienke
 er niet meer is heeft Ruben logischerwijs geconcludeerd 
dat al haar speelgoed nu van hem is.

Sinds het overlijden van Nienke zijn we twee keer naar 
Ameland geweest

9 opmerkingen:

  1. Lieve Cobie, Peter en Ruben,

    Wat gaat de tijd snel, alweer een half jaar geleden, maar toch ook veel te traag en te langzaam, want het is nog maar een jaar geleden... Ik kijk regelmatig nog even op Nienke haar blog, gewoon om even aan haar te denken. En daarbij natuurlijk ook aan jullie. We (GJ en ik) kunnen ons redelijk goed voorstellen hoe jullie je nu voelen... Zwaar is het...
    Fijn dat jullie trots zijn op Ruben, maar het lijkt me ook confronterend als hij weer es in Nienke haar bedje klimt.
    Ben benieuwd hoe het monumentje voor Nienke eruit gaat zien, het straalt vast veel liefde uit!
    Sterkte met alles en we denken nog steeds heel veel aan jullie.
    liefs Wilma en Gert-Jan Wagenaar

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Peter en Cobie,
    Fijn om een berichtje van jullie te lezen op jullie website. We kijken regelmatig. Dit te lezen, maakt ons verdrietig. Jullie hebben het zo zwaar, alles gaat door, de wereld draait door en logisch dat jullie wereld stilstaat. Het lijkt alsof het gisteren was. De realiteit dringt door en het gemist.......zal het ooit minder worden? Het is zo zwaar om een kind te verliezen, daar kunnen wij ons geen voorstelling van maken. We kunnen ons proberen in te leven hoe het voor jullie moet zijn en dan krijg ik een beeld voor me, waarvan ik rillingen op mijn rug krijg. En jullie maken het door. We dragen jullie op aan onze Heere God in de hemel. Dat Hij jullie alle kracht en wijsheid mag geven om door te gaan voor jullie Ruben. Al zal het niet eenvoudig zijn voor jullie.
    Sterkte!
    Theon, Heleen, Lina en Minke Vliegenthart

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Peter, Cobie en Ruben,
    Als ik deze aanhef schrijf klopt het al niet, de naam van Nienke mist.
    Fijn om wat op het blog van Nienke te lezen, we keken nog regelmatig even.
    De rauwe werkelijkheid komt hard op jullie af.
    Dapper dat jullie beide weer werken en goed dat er steun is om met de rouw en het verlies om te leren gaan.
    We willen jullie veel sterkte, kracht en Gods steun in alle facetten van jullie leven toewensen.

    Groeten Peter en Renate ten Kate

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Eric en Vivian Rispens3 augustus 2012 om 10:34

    Lieve Cobie, Peter en Ruben,
    Zojuist het blog van Nienke weer even gelezen, om te zien hoe het nu met jullie gaat. Wij denken ook regelmatig aan Nienke en aan jullie. Moesten dan ook de nodige traantjes wegpinken bij het lezen van o.a. het herdenken van Nienke haar geboortedag. We hopen dat het verdriet uiteindelijk een plekje vindt, zodat met Gods kracht de toekomst jullie weer zal toestralen!
    Wij wonen tegenwoordig in Beuningen en kerken bij de CGKV in Nijmegen. Eindhoven is "om de hoek", dus wellicht kunnen we over een tijdje eens een bakje koffie drinken samen.
    Voor nu in ieder geval veel sterkte voor jullie drietjes en we denken aan jullie.
    Liefs, Eric en Vivian Rispens

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat heftig dat jullie het zo zwaar hebben maar jeetje wat een verdriet hebben jullie om mee te nemen de rest van je leven. Ik hoop dat jullie hierin je weg kunnen vinden. Er wordt ook door mij nog vaak aan jullie gedacht.
    Liefs Yvette, Jürgen en Chris

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Lieve broer en zus en lief broertje in de Heer,

    als één lid lijdt, lijden alle leden mee... Het doet pijn dat jullie je prachtige meisje niet meer bij jullie hebben. En dat het leven zonder haar zo moeilijk en leeg is. Ik denk dat heel veel mensen er heel wat voor over zouden hebben om dit ongedaan te maken. God kent jullie verdriet. We bidden dat God jullie nieuwe kracht geeft:

    Jesaja 40,31
    maar wie hoopt op de HEER krijgt nieuwe kracht: hij slaat zijn vleugels uit als een adelaar, hij loopt, maar wordt niet moe, hij rent, maar raakt niet uitgeput.

    Liefs, Erik Kooij & Anneke Houtman, Eloïse en Elvira

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Coby en Peter

    Regelmatig komt jullie kleine Nienke nog in mijn gedachten, en het verdriet dat jullie dragen. Zo ook deze week, morgen is er familiedag. Ik kan me goed voorstellen als jullie deze dag confronterend vinden, misschien daarom wel ontwijken. Ik zou jullie graag ter bemoediging het volgende willen geven, een preek over het 2e deel van je leven. Van ds. Schroten uit onze gemeente. Ik heb tijdens die dienst vaak aan jullie moeten denken, zo toepasbaar. Als het leven een feest had moeten zijn, en zo heel anders en teleurstellend een wending neemt. Als het 2e deel van je leven zo tegenvalt dat geloven moeizaam wordt. Er is maar één antwoord: vertrouwen, maar waarop?
    Beluister hem via: http://www.kerkomroep.nl/#kerk.php?mp=10649
    Je moet dan de dienst kiezen van 12 augustus, 16:52 uur, [Leerdam, grote kerk].

    een warme groet, Erika van Kempen (nicht)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hoi Peter,Coby en Ruben,

    Ik hoorde dit lied en dacht aan jullie. Ik dacht ik stuur het jullie in de hoop dat jullie er iets aan hebben en ook weten dat God jullie altijd met zijn liefde zal blijven omarmen ook als het donker is. Hij geeft jullie licht liefde en kracht om door te gaan.

    http://www.youtube.com/watch?v=kRXQCxwv6Ro

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Peter, Coby en Ruben,
    Vandaag is het 19 december, een dag waarin mijn gedachten teruggaan naar een jaar geleden en zo ongetwijfeld ook voor jullie. Een dag die nooit meer uit jullie geheugen gewist zal zijn....vandaag een dag van terugdenken. Wat is de cconfrontatie dan moeilijk en hard om onder ogen te zien dat het alweer een jaar is geleden dat jullie Nienke naar haar hemelse Vader mocht. Ik wens jullie heel veel sterkte toe, in het bijzonder op deze dag.
    Theon, Heleen, Lina en Minke Vliegenthart

    BeantwoordenVerwijderen